Oxford Primary Science 1 , Solved Exercise Unit 3 The Senses

Oxford Primary Science 1 , Solved Exercise Unit 3 The Senses

Unit 3 The Five Senses

We have five senses.
These are sight, Hearing, Smell, Taste, Touch.


Sight


We see with our eyes.
Hearing


We hear sound with our ears.
Smell


We smell with our nose.
Taste
 

We taste food with our toungue.
Touch


We touch and feel things with our skin.
Compulsory Question

 

Give an answer to the following question.

Question 1. What corrects the image of an object seen by the eye?
Ans. The brain corrects the image of an object seen by the eye.

Question
 2. Why is it dangerous to put any long, sharp object into the ear canal?
Ans. Because a sharp object can damage the eardrum.
 

Question 3. Do all things give off a smell?
Ans. No, all things do not give off a smell e.g. air and water.

 

Question 4. Is the top layer of the skin dead or alive?
Ans. The top layer of the skin is alive.

 

Question 5. Can you touch your nose with the tip of your tongue?
Ans. No, I cannot do this.

Question 6. What are the different kinds of tastes? Ans. There are different kinds of taste buds. They are sweet, sour, salty, and bitter.


Short question.

Short Question 1. What happens to your sense of smell when you have a cold? 
Ans. When we are suffering from the flue, our nose gets blocked due to mucus. So, our sense of smell gets weak. Few people experience hearing loss and difficulties with balance.

 
Short Question 2. Why are there fine hairs in the nostrils?
Ans. Fine hairs in our nostrils protect our lungs by dust. Dust can damage our lungs.  The small hairs filter all kinds of things trying to enter our nose.
 
Short Question 3. What two important functions do the ears perform?
Ans. Important functions of ear are: First, it captures the sounds from air and helps us in hearing. Second, it also helps us to keep our balance when we move.
 
Short Question 4. In what way is the sense of smell useful?
Ans. Because the sense of smell has many benefits: First, we can detect pollution in the environment. Secondly, we feel better when we smell the flowers and perfumes. Thirdly, we can detect any wrong things happening around us such as gas leakage and fire.
Short Question 5. How do the taste buds help us enjoy food?

Ans. The food that we put into our mouth touches the taste buds. These taste buds on a different part of the tongue tell us if the food is salty, sweet, sour or bitter.